HTML

Művészeti Akciócsoport

Ódium, mint valaminek a kellemetlen következménye, átka. A lét ódiumaként létrejött kérdésfelvetések, válaszok jelennek meg itt. Nemcsak azok, melyeket e művészeti csoport mutat meg akcióival, hanem a jelen művészeti életében részt vevők akciói is. Időnként a múlt merész művészeinek, gondolkodóinak a tettei, gondolatai is.

Indavideó

Utolsó kommentek

Friss topikok

1. akció: Szókratész szervál. Nem teszem zsebre a labdát. Fejbe dobom Szókratészt.

Ódium-art 2009.09.17. 19:02

 

A dialektika filozófiai értelmet Szókratész föllépésével kapott, akinél a beszélgetés a tudományos eljárás egyik módja. A dialektika a fogalmak ellentétpárjaival játszik. Egy tételt felállít, majd vizsgálat alá veti. Pro és kontra.  Ez a fajta szemléletmód, gondolkodás, beszélgetési minta teljesen beépült a hétköznapjainkba. Így nevelnek szüleink, így beszélgetünk a barátainkkal, és így kommunikál a média. Így beszélünk a „jóról”, a „rosszról”, és az „igazságról”. Így építjük föl világunkat. Tételeket állítunk fel, amelyeket megkérdőjelezhetetlen igazságként elfogadunk, és elvárjuk, hogy mások számára is azok legyenek. A társadalmi léthez szükséges az együttgondolkodás, egy közmegegyezésen alapuló norma, egyfajta morál, amelyet többé- kevésbé mindenki helyesnek ítél. De miért gondoljuk, hogy egy állítás, egy igazság mindenki számára megkérdőjelezhetetlen? Nem létezhetnek egyéni igazságok? Egyéni axiómák? A közös igazság mindig természetellenes álllapotokat szül.

 

Vad természetünkben pihenjük ki legjobban természetellenességünket, szellemiségünket...” (Nietzsche)

 

Nietzsche Szókratészt, pontosabban Platónt okolja az „Ész uralmáért”. Szókratész megjelenésével megbomlott az egyensúly. Az ösztönök kivesztek. A dionüszoszi már nem tud egészségesen előtörni belőlünk ...

A természetellenesség kényelmetlen állapot. A kényelmetlen helyzetek pedig dühöt generálnak. A megoldatlan düh pedig aggresszióhoz vezet.

 

Igazi ember vagy? Netán csak színész? Valaminek a képviselője? Vagy maga az, akit képviselnek? – Végső soron csupán hamis színész vagy....” (Nietzsche)

 

Címkék: színész agresszió rossz pro igazság hamis düh platón kontra nietzsche axióma szókratész természetellenes dionüszosz dialektika megkérdőjelezhetetlen állítás 1. akció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odiumart.blog.hu/api/trackback/id/tr901388995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása