HTML

Művészeti Akciócsoport

Ódium, mint valaminek a kellemetlen következménye, átka. A lét ódiumaként létrejött kérdésfelvetések, válaszok jelennek meg itt. Nemcsak azok, melyeket e művészeti csoport mutat meg akcióival, hanem a jelen művészeti életében részt vevők akciói is. Időnként a múlt merész művészeinek, gondolkodóinak a tettei, gondolatai is.

Indavideó

Utolsó kommentek

Friss topikok

4. TISZTELETBELI ÓDIUM-ART AKCIÓ: Bemutatjuk a VOINA GROUP ACTION-t

Ódium-art 2010.08.15. 23:13

VOINA GROUP ACTION 2.

Óriásfalloszt festettek egy pétervári hídra

2010. június 17., csütörtök 12:55 | Frissítve: 2010. június 17.

Ha jön a hajó, a híd felnyílik és a 60 méteres fallosz messziről láthatóvá válik, "fityiszt" mutatva az orosz belbiztonság szemben álló épületének. Megpróbálták, de nem sikerült lemosni.

Hatalmas falloszt rajzoltak egy felnyitható híd egyik elemére ismeretlenek Szentpéterváron, közvetlenül a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyi épületével szemben, amikor a Néva parti városban a 14. Nemzetközi Gazdasági Fórumra gyülekezik az orosz politikai és gazdasági vezetés, valamint számos magas rangú külföldi vendég.

bridge piter 02

A Guinness Rekordok Könyvébe illő, 60 méteres, primitív, de jól felismerhető ábra a híd felnyitásakor áll fel és válik az utcáról is láthatóvá. A Néván átívelő hidakat ugyanis Szentpéterváron nyáron gyakran felnyitják, hogy át tudjanak haladni a nagy tengerjáró hajók.

Az egyik angol nyelvű orosz blog [1] szerint a rajzot kilenc aktivista festette fel kevesebb, mint fél perc alatt: felosztották a célterületet, és éjjel fél egykor festékkel a kezükben végigrohantak rajta.  A fallosz tíz perccel később "erektálódott" először. Mindez Che Guevara születésnapján történt, de az aktivisták bevallottan a gazdasági fórum miatt választották a nyári időpontot.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap csütörtöki beszámolója szerint a rajz két nap alatt a város attrakciójává vált: ott fényképezkedik mindenki. Az alkotás több fontos tanulsággal szolgál: egyrészt nem marad fenn örökre, szemben a tervek szerint felépítendő, 400 méter magas Gazprom-toronnyal, másrészt értésre adja, hogy ha nem engedélyezik a tüntetéseket a városban, akkor is marad lehetőség a tiltakozásra.

A tetteseket meg lehet találni és felelősségre lehet vonni, de jobb lenne, ha a hivatalnokok felbérelnék a tehetséges ifjakat a politikai élet felélénkítésére. Az ötlet ugyanis remek, s vagy 600 forintnyi árú festékkel néhány másodperc alatt felbecsülhetetlen értékű, és az emberek emlékezetében sokáig megmaradó eredményt produkáltak – áll a cikkben.

Az illetékesek fáradságot nem kímélve dolgoznak a rajz eltávolításán, de nehéz elképzelni, hogyan lehetne az aszfaltról eltüntetni a festéket, amíg az magától, illetve az autóforgalomtól le nem kopik.

Címkék: orosz pétervár ódium art ágens társulat vojna csoport voina 4. tiszteletbeli ódium art akció voina group action pétervári óriásfallosz guinness rekordok könyve

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odiumart.blog.hu/api/trackback/id/tr512224468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása