HTML

Művészeti Akciócsoport

Ódium, mint valaminek a kellemetlen következménye, átka. A lét ódiumaként létrejött kérdésfelvetések, válaszok jelennek meg itt. Nemcsak azok, melyeket e művészeti csoport mutat meg akcióival, hanem a jelen művészeti életében részt vevők akciói is. Időnként a múlt merész művészeinek, gondolkodóinak a tettei, gondolatai is.

Indavideó

Utolsó kommentek

Friss topikok

O. akció: Amy Winehouse-identity theft - A celeb, aki ott se volt

Ódium-art 2011.09.13. 21:26

 Juda Jelinek kritikája az Ágens társulat Ódium-art Amy-projektjéről

 
Amy Winehouse-identity theft

A celeb, aki ott se volt

  2009 nyarán, augusztus 12-én Amy Winehouse Budapestre látogatott egy villámvizit erejéig. Shoppingolással és sétálással töltött egy verőfényes nyári délutánt a Váci utcán, Budapest Oxford Street-jén, autogramokat osztogatott rajongóinak.

Majdnem mindenki számára ismert, hogy Amy Winehouse kicsapongó életével folyamatosan magán tartotta a média és ezáltal a publikum figyelmét, a londoni Camden Town-ban gyakran lehetett látni, sokak által kedvezőtlennek találandó-, jól nevelt hölgyhöz a legkevésbé sem illő állapotban, zárás után iszogatni a Good Mixer vagy a Dublin Castle bárban. Arról azonban kevesen tudnak, hogy hősnőnk még ott is port kavart, ahol ott se volt.

Hetekkel ezelőtt a nemzetközi sajtó-hisztéria révén hozzánk is eljutott a hír, hogy Amy Winehouse, a legendás botrányhősnő evilági karrierjére végleges pont került. A szerencsétlen eset remek alkalmat adott a bulvársajtónak, hogy újra elgondolkoztassa publikumát a halál komorságáról, és éles kontrasztot állítson az élet vidámságával szemben.

Mi pedig, mint minden alkalommal, ha valakit örökre elveszítünk a múltba tekintve próbáljuk felidézni a vele közösen átélt pillanatokat, azokat az eseményeket, helyzeteket, amikor az illető hatást gyakorolt életünkre. Élményeink újrarendezésével, elemzésével jobban megértjük a kettőnk közötti kapcsolatot, és talán a műveletsor végén az egyenlőségjel után lehetőségünk lesz egyfajta végkövetkeztetést hozni; megérteni mi volt az üzenete az adott személy életének.

Elérkezett az idő, hogy felássuk személyes archívjainkban kallódó, kacatnak hitt emlékeinket. Élményeink jelentősege a tragédia után történelmivé nőtt, mivel funkciójuk megváltozott; segíteni a kollektív emlékezést és ezzel hozzájárulni a veszteség feldolgozásához vezető folyamathoz.

Egy magyarországi kortárs utcaszínházat játszó társulat, az Ágens társulat Ódium-art produkciója kuriózum értékű, unikális anyagot jelent éppúgy a kortárs performance művészetek felé érdeklődőknek, mint az AW kultúrkör-kutatóknak. 

2009 nyarán, augusztus 12-én Amy Winehouse Budapestre látogatott egy villámvizit erejéig. Shoppingolással és sétálással töltött egy verőfényes nyári délutánt a Váci utcán, Budapest Oxford Street-jén, autogramokat osztogatott rajongóinak. Röviden ez volt a storyboardja az Ódium-art Amy Project című produkciójának.

Az Amy Project azt vizsgálta, hogy milyen hatást vált ki az utcai járókelőkből egy életre kelt pop ikon megjelenése a város forgatagában. Különös hangsúlyt kapott a járókelők reakcióinak feltérképezése. Ebben a helyzetben egy hamis valóságot tártak a közönség elé egy Amy Winehouse hasonmás segítségével. A visszajelzések vegyesek voltak, a hiszem, ha látom elv nem mindig működött, voltak ugyan akik bedőltek a kamu Amynek és autogramért sorakoztak, ám kételkedők is akadtak nagy számmal.

Az előadást kategorizálni, formabontó volta révén igen nehéz. A konvencionális színházi megközelítést elutasító koncepció új csatornákat próbált nyitni a közönség felé. A teljeskörű dekonstrukció, a tradicionális színházi eszközök és gyakorlatok mellőzésével járt. A performance lerombolta a nézőtér-játszótér hagyományos felosztásának konvencióját, mikor a megszokott befogadólétesítmény helyett az utcát választotta. A valós idejű előadás cselekménye részben, a szükségesség fokáig volt csak megtervezve, ami szabad teret adott az improvizációnak. Ezek a faktorok a bennük rejlő kihívás miatt, szakmailag érdekessé teszik a kísérleti előadást.

A másik érdekes aspektusa a projektnek a média cirkusz kirobbantására tett kísérlet, és ennek tapasztalataiból leszűrt következtetések rendszerezése volt. A társulat az előadást megelőzően internetes threadekkel próbálta elültetni a hír magjait, miszerint Amy a Sziget Fesztivál vendégeként a napokban várható látogatást tesz a városban. Az internetes posztok mellett amatőr felvételeket töltöttek fel különböző videó-megosztó portálokra. A nap végére a hír felkerült a velvet.hu magyarországi celeb-figyelő, nemzeti pletykabank szájtjára, és az RTLklub híradójában is említésre került, vagyis a fricska működött, bebizonyítva ezzel a celeb- és média világ, valóságának törékenységét, és attól való elrugaszkodottságát.

Sokan gondolhatják, -nem alaptalanul,- hogy ez nem újdonság, hanem a nyilvánvaló tényállás újbóli kijelentése, ami nem vezet sehova, tehát értelmetlen. Nekünk útmutatás kell, válaszok, megoldás arra, hogy hogyan tudnánk, -ha már szükséges- együtt élni egy ilyen társadalomban. Jó hír, különösen azoknak akik felismerték az égető szükséget a válaszok felkutatására, hogy a projekt vége nem jelenti a kutatás lezárultát. Ugyanis az ál-Amy Winehouse, mielőtt elpárolgott volna a hazai celebvilág színéről, meglátogatta a Gergye Krisztián társulat Szigeten tartott előadását, ahol egy nyakláncot akasztott Ágens, kortárs operapunk művésznő nyakába. A nyakláncon egy medalion függött rajta felirat: Ódium-art. Ez az esemény jelezte egy új koncepció, az Ódium-art születését, amelynek célja, hogy megtalálja a választ és betöltse az űrt.

Itt van hat a hatszázhuszonnegyedik érv, amiért rajongunk Amy Winehouse-ért, aki…-habár ott se volt- nagymértékben hozzájárult hazánk kulturális életének felpezsdüléséhez - amiért mi örökre szívünkbe zártuk őt, a hányattatott életű szupertehetséget. Az Ódium-art kísérlete illusztrálta, hogy vannak olyan esetek, mikor látszat a lényeg, hogy mennyit posztolsz és lájkolsz, és ha eleget, akkor a kollektív hit valósággá teheti a valótlant.

Emlékezzünk hálával az elhunyt Amy Winehousra, aki tudta nélkül is lehetővé tette, hogy magyar művészek kölcsönvegyék a személyiségét, és borsot törjenek a celeb társadalom, amúgy kokaint szippantó orra alá.

RIP Amy Winehouse

 

Ódium-art Sziget Amy Winehouse Budapest

https://www.youtube.com/watch?v=xzZABwIFz5o   

Amy Winehouse in Budapest

https://www.youtube.com/watch?v=Zc-mvd_AnTE  

Ódium-art Sziget Amy Winehouse Budapest

 http://www.indavideo.hu/video/Odium-Art_Sziget_Amy_Winehouse_Budapest

 Ódium-art production: How we created  

https://www.youtube.com/watch?v=xpvQIJWqaFc

 

Címkék: amy winehouse ágens ágens társulat 0. akció juda jelinek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://odiumart.blog.hu/api/trackback/id/tr933225386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása