HTML

Művészeti Akciócsoport

Ódium, mint valaminek a kellemetlen következménye, átka. A lét ódiumaként létrejött kérdésfelvetések, válaszok jelennek meg itt. Nemcsak azok, melyeket e művészeti csoport mutat meg akcióival, hanem a jelen művészeti életében részt vevők akciói is. Időnként a múlt merész művészeinek, gondolkodóinak a tettei, gondolatai is.

Indavideó

Utolsó kommentek

Friss topikok

Utolsó kommentek:

Ódium-art 2010.01.27. 08:32:55

Tervezzük, tervezzük. A honlapon (agens.hu) megtalálod mikor lesz Ágens és a Kodály-módszer. Tavasszal, tuti.

Bejegyzés: 4. akció: A Kodály-módszer (előkészületben) - Dominus Zoltánus

pirros 2010.01.25. 21:01:36

Visszanézve a videókon is nagyon ütős a koncert! Mikor lesz még? Lesz még egyáltalán? Oláh Ibolya és Palya Bea nagyon jó ötlet volt. Mikor megláttam az Ibolyát a nézőtéren, azt hittem, hogy szimplán betévedt. Fel sem merült bennem, hogy az Ágens-Bea-Ibolya hármas lesz a záróakkord!

Bejegyzés: 4. akció: A Kodály-módszer (előkészületben) - Dominus Zoltánus

phál 2009.12.04. 22:47:26

Bástya elvtárs:" Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha és valamit szeretek magamban, az a szerénység..."

Bejegyzés: 3. akció: Ágens és a Kodály-módszer koncert - Ágens beszéde

Ódium-art 2009.12.04. 20:39:01

@phál: Nagyon köszönjük! Nem tudom, hogy mikor és hogyan folytatódik, de tervezünk más történeteket is e két, fantasztikus énekesnővel. Hamarosan lesz fönt a youtube-on zene, s itt a blogon is.
S a statisztika természetesen sántít, mint ahogy a megítélés is!

Bejegyzés: 3. akció: Ágens és a Kodály-módszer koncert - Ágens beszéde

phál 2009.12.02. 03:27:14

Az egész úgy szép ahogy van! Főleg a gesztus! És tettenérhető, látható gyönyörű fotók vannak Rólatok! Az Ágit ilyen szépnek, kiegyensúlyozottnak, örömtelinek és boldognak régóta láttam, mint az Oláh Ibi és Palya Bea háromszögben! Szivem vérzik, hogy nem lehettem ott!
De!
Hogy lehet 76 nézőből ( ebből 36 kékszemű,40 barna szemű...) 96 autóval rendelkező-érkező személy?!!
:)
/mert a fennmaradó kocsikból egy darabért azért bejelentkeznék, mondjuk a barna szeműek táborából, igaz jogosítványon nincs... scuzi..../
Na komolyan.
Tényleg remek fotók vannak Rólatok!
Mikor hallunk és hol ebből zenét?!
Pláne CD-t!?

Bejegyzés: 3. akció: Ágens és a Kodály-módszer koncert - Ágens beszéde

phál 2009.11.20. 01:59:14

"...Mondjátok meg a Cárnak, hogy Angliában a fegyvereket nem téglaporral tisztítják...

Mondjátok meg a Cárnak, hogy Angliában a fegyvereket nem...

Mondjátok meg a cárnak, hogy Angliában...

Mondjátok meg a cárnak...

Mondjátok..."

Konyec filma.

Bejegyzés: 3. akció (coming soon) – „Fújja szél a fákat, letöri az ágat...” (2. rész)

gravidus 2009.11.19. 22:00:06

Ez de kirááály! Nem is tudom hogyan lehet mindezeket megbocsájtani a fantáziátlanul tévelygő és mérgező felnőtteknek. Kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e nekik megbocsájtani? ...

Bejegyzés: 3. akció (coming soon) – „Fújja szél a fákat, letöri az ágat...” (2. rész)

phál 2009.11.14. 04:46:52

Ehe!
Lásd még: Dinó Buzzatti: Vadászat az öregekre, Spiró: Halálnovellák... stb. Szinte telített már ez a csupor is, - a hétköznapi fasizmusé...
De most olvasom Alberti Zsófi beszámolóját a facebookon, miszerint négy buszsofőr plusz a hetes /!/ ugrott le megkérdezni egy mozgássérült lányt, hogy segíthet-e felszállni a buszra. Azért ez is szép és van, és jó, hogy van... Mert ha ugyan élnek is kies hazánkban négerbaszók, azért még léteznek négerek és fehérek egymás közt normálisan és talán európaian is.
Nem érdemes konstruálni, pláne confabulálni... megszületnek azok maguktól is... Sajnos.
Egyébként meg: miért ne tehetnénk fel kérdéseket?!
Ha tetszik bárdoltalan kérdéseket?!
Miért ne confabulálnánk?!
Ha a kérdések valóban a válaszokat keresik-generálják...
lásd: Esterházy Péter: KMP.
" A feladat adva van. Véget kell vetni a hangszórók ontotta dumának, a harsány blöffnek, aminek egyébként önmagunkon kívül soha senki nem dölt be, s tiszta, okos fővel el kell jutnunk a helyzet felismeréséhez, önmagunk, Kelet-Európa vállalásához. Kelet-européerekké kell vállnunk, hogy européerek s egyszer majd talán emberek lehessünk..." /Esterházy/

Bejegyzés: 3. akció: (coming soon) - A négerbaszó

Ódium-art 2009.11.07. 21:45:42

Nagyon köszönöm. És persze, nem verseny, épp csak egymás történeteit egészítjük ki.
Igen, az emlék ott tart abban az időben, ahonnan származik. Ha megnevezzük az emléket, pontossá és felidézhetővé tesszük, azaz minden elfedést, elhallgatást megszüntetünk, az az idő is eltűnik, ahonnan szólt. Én ezt tapasztaltam. Többet nem válik felidézhetővé, már csak kívülről nézhető idegen emlékké válik.

Bejegyzés: 3. akció (coming soon) – „Fújja szél a fákat, letöri az ágat...” (1. rész)

phál 2009.11.06. 01:24:18

" A cigányság törzs maradt a Nemzet környezetében is. Belső szabályozásrendszere és tisztéségviselői neki is vannak ugyan, de állama, intézményrendszere, mint a nemzetnek, nincsen. Még kevésbé van van látható érzéke az iránt a különös szubsztancia iránt, melyet a Nemzet - "kultúra" cimszó alatt - kitermel, egyebek között azért, hogy magát megkülönböztesse a másik nemzettől.
(Innen magyarázható a cigányság fájdalommentes és felületes alkalmazkodása a környezet nyelvéhez és vallásához, amelyet felölt és levet, a" akülönös szubsztancia" internalitzilása nélkül.)
Nem igaz Bartók Béla és Garcia Lorca - ők a nagy koronatanuk ebben a perben -, hogy a cigányságból hiányoznak azok az energiák, amelyeket mások, de nem ők, kultúrának neveznek.
De igaz az, hogy ők maguk nem reflektáltak úgy kollektív és spontán zenei géniuszukra, mint Bartók és Kodály reflektált a magyar népzenére. Legfőképp pedig nem formáltak eleddig jogcímet a nemzeten belüli társkultúra rangjára, noha életük, sorsuk poézise sokszor szolgált anyagul, mint Puskin és Verdi tanusítja, a romantika főárama számára.
Végül a cigányság törzs marad, szinte mit sem tudva a modern kor harmadik nagy absztrakciójáról, az Osztályról.
( Igaz, az osztály nem is akar tudni a törzsről.)
Noha a cigány élet anyagi körülményei természetessé tették volna, hogy ők maguk sorsukat mint egy szubproletariátus tengődését fogalmazzák meg, a jelek szerint eddig ezt többnyire úgy írták le, mint a cigány sorsát nem cigány világban( ami az etnikus, és nem az osztálytudat felé tett első lépés).
Márpedig törzsként létezni az önmaga tökéletességéről és szüntelen tökéletesíthetetlenségéről meggyőződött úgynevezett civilizáció peremén és repedéseiben egyszerre veszélyes és megalázó helyzet.
Veszélyes, mert a civilizáció, mely a szokásai tekintetében még intoleránsabb, mint eszméi tekintetében, kriminalizálja, törvényen kivüli elemmé kiáltja ki a törzset."

Heller Ágnes: Az idegen 107-108.

Bejegyzés: 3. akció (coming soon) – DE ERRŐL ÉN NEM TEHETEK?

phál 2009.11.06. 00:15:57

@Ódium-art:

Megrendítő ez a szöveg és írhatnék, vagy utalhatnék még én is igaz más szövegekre, de hát ez nem verseny, bár hirtelen Ady : Havas-Krisztusa jut eszembe, csak most nem idézem ide, már csak azért sem, mert ez a Te szöveged és tényleg megrendítően szép!
Nem tudom, mi volt a hívó szó-hívó kifejezés. Talán a kézfogás. Mindkét szövegben vezérmotívum.
Vagy az, hogy nincs Isten, Isten niiiincs!
/Amit anyám sírjánál üvöltöztem,- sokáig árva gyerek...
(persze,van (Isten, Anyám) különben nem lennének ezek a cuccok...)/

" Mondják: az ember beszélő állat.
Szerintem inkább dadogó állat.
Legalábbis valahányszor mond valamit, akadozik és dadog.
A dadogás csodálatos.
Igazuk van azoknak, akik démonok által megszállt különös lényeknek tekintették a dadogókat.
Akikből, ugymond, dől a szó, az nem beszél, csak viselkedik.
De nézd a dadogót - míg ő kinlódva keresi a hangot,
mi tanui lehetünk egy gondolat megszületésének:
láthatjuk vajúdni nemcsak a szájat,
az arcot is." (Ancsel Éva)

Tessék: mégse bírtam ki...

Bizony, mindig három évesek vagyunk, maradunk.

Megrendítően és kétségbeejtően...

Bejegyzés: 3. akció (coming soon) – „Fújja szél a fákat, letöri az ágat...” (1. rész)

Ódium-art 2009.11.05. 23:13:54

Ágens: Az ima (részlet)
– Gyakorlati tanácsok kezdő imamondóknak –

Karácsony délután apám felnyalábolt, s vitt, vitt Isten fia elől, ne találkozzam vele. Míg nem vagyok otthon, addig pakolja tele a lakást, csingilingi fával, babával, mamával, halászlével és rántott hallal, nálunk tartár nélkül. A bérház labirintus udvarán túl, a Mező Imre úton szemezgetett a havas eső, nem komolyan, csak figyelmeztetésképp, hogy nem lesz fehér karácsonyunk. Lépek a locspocsban, lépkedek, apám szorosan fogja a kezem, beszélgetünk. Istenről kérdezem, miért ma küldi a fiát hozzám, miért nem láthatom, honnan hozza az ajándékot, honnan tudja minek örülnék? Egy hídhoz érünk, rozzant fahíd, fogalmam sincs hogy került oda. Mintha már jártam volna erre. Megyünk a hídon, Istenről beszélgetünk, apám határozott ellenérzése mellett, el akar terelni más téma felé, de én nem hagyom. „Isten! Isten! Hol lakik?” „Az égben.” „Hány éves, miért nem találkoztam még vele?” Apám egyre ingerültebben hessegeti el a kérdéseim. Hirtelen felemelem a fejem, jól belenézek az égbe, keresem. Lábam össze-vissza kalamol, botladozik, annyira nézem. Egyszerre megnyílik a hatalmas tér, s megpillantom Isten szemét. Ugyan csak az egyiket, de látom. Apám türelmetlen, rángat. Elviselhetetlen hangon von kérdőre. Sokára válaszolok. „Nézzük egymást” –mondom. „Kivel!!?” – ordít. „Istennel.” „Nincs Isten!!! Isten niiiiincs!!!” – egész közelről szól a hang, zeng a fejem, már nem is hallom őt, csak a zúgást érzem, a robajlást, szédülök. Apám megszorítja a kezem, fáj. Nem sikítok, pedig egyre jobban fáj, nem szólok, csak nézem Isten szemét, nézem, bámulom. „Nem engedem, hogy lehúzz Istenről” – gondolom. Három éves vagyok.

Bejegyzés: 3. akció (coming soon) – „Fújja szél a fákat, letöri az ágat...” (1. rész)

phál 2009.11.05. 21:46:19

"Fújja szél a fákat..."

A keleti kultúrkörben létezik egy szép hagyomány, miszerint az apának legalább egyszer el kell vinnie a fiát a színházba.
S mikor ez megtörténik, mennek haza, s az apa és fia beszélgetnek.
Apa, ki volt az az aranyruhás férfi az előadásban? - kérdezi a gyermek.
Ő a legfontosabb az életünkben, mert ő volt a császár figurája - mondja az apa.
Mennek tovább, a gyermek megint kérdez.
Apa, ki volt az a sárga ruhát viselő férfi?
A második legfontosabb ember az életünkben, mert ő a császár végrehajtója - szólt a válasz.
Mennek tovább a gyermek megint kérdez.
Apa, és ki volt a fekete ruhás ember?
Az apa hosszasan hallgat, végül megszólal.
Ő az, akin végrehajtják a parancsokat, és aki megszenvedi a sárga és arany szín minden árnyalatát.
A gyermek nem érti.
Ő az, aki nélkül nem létezne a másik két szín.
Ő a felesleges ember.
Róla szólt az előadás.
Aha, mondja a gyermek.
Mennek tovább, a gyermek megint kérdezne, de az apa megelőzi.
Igen, ezek vagyunk mi.
A kisfiú nem kérdezett már többet, mig mentek hazafelé.
Csak erősen megfogta az apja kezét.
A felesleges emberét...

Bejegyzés: 3. akció (coming soon) – „Fújja szél a fákat, letöri az ágat...” (1. rész)

gravidus 2009.10.20. 22:35:43

Ön most oly eredményesen késztetett fogyasztásra, hogy már fel is adtam a kötetre az online megrendelésemet. Leckézni fogom! A motivációm pedig az, hogy k..vára érdekel! Ha nem realizálnám, hogy egy kommentezésre szolgáló felületen posztolok, akkor most egy XXI. sz.-i szalonnak fognám fel ezt a helyet, ahová a magamfajta inspirálódni jár. Köszönöm a figyelmességét!

Bejegyzés: 1. akció: Egy felkért külső megfigyelő, Kurdy Fehér János író, kommunikációs szakértő szemével

Kurdy János 2009.10.20. 21:26:13

A márkák zártak, és valójában a profit-behajtással vannak elfoglalva, + törvények betartása stb. A trend "születik" és márkaéhesen ott áll, hogy legyen belőle valami, mint a jól ismert centrum-periféria mozgásokban, olyan a viszonyuk. Mint Cayce Pollard (Gibson: Trendvadász)underground márka ellenességében, aki egyszerre kutat egy (mindenképp léteznie kell!) fim után, miközben (szinte terapeutaként) döntéshozója a nagy márkák vizualizációjának.

Bejegyzés: 1. akció: Egy felkért külső megfigyelő, Kurdy Fehér János író, kommunikációs szakértő szemével

gravidus 2009.10.19. 09:16:03

@Kurdy János:
Huhh...A bőség zavarában nem is tudom melyiket válasszam. Áhh! Lusti vagyok...inkább nem izmozok! Maradok a jól bevált gagyinál. Megyek és megszerzem a mai önmeghatározásomhoz szükséges betevőmet. Hátha van valami trendi szellemi irányzat manapság, ami jót tesz az imidzsemnek. De ígérem, hogy körültekintő leszek, bármit azért nem lehet rámsózni! (sznob is vagyok)

10perc múlva:
Hát ne tudd meg mi a pálya! Maximális a chöd és az árubőség! Főleg az olcsó és a tutira kártékony ideológiák területén!
A HALÁL nem riaszt vissza, a HÉTVÉGÉT meg úgyis wellneszesre terveztem : Mert én vagyokakivagyok és ezt is megengedhetem magamnak. Komoly árat fizettem érte. Ha valakit érdekel, szívesen küldök egy prospit a tréningről.:)

Bejegyzés: 1. akció: Egy felkért külső megfigyelő, Kurdy Fehér János író, kommunikációs szakértő szemével
süti beállítások módosítása