HTML

Művészeti Akciócsoport

Ódium, mint valaminek a kellemetlen következménye, átka. A lét ódiumaként létrejött kérdésfelvetések, válaszok jelennek meg itt. Nemcsak azok, melyeket e művészeti csoport mutat meg akcióival, hanem a jelen művészeti életében részt vevők akciói is. Időnként a múlt merész művészeinek, gondolkodóinak a tettei, gondolatai is.

Indavideó

Utolsó kommentek

Friss topikok

3. akció: (coming soon) - A négerbaszó

Ódium-art 2009.11.08. 17:44

 

A négerbaszó

 
A fehér, ünnepi kötött pulóveremet adta rám anya, innen tudtam, hogy megyünk. Nem kérdeztem hová indulunk, mindegy volt. Az előszobában rám került a fekete, kopogós lakkcipő, s vele együtt belém bújt az ördög, ahogy anya nevezte, vagyis az izgalom, a kaland, a városi kóválygások íze. Szerettem együttkószálni apával, figyeltem a szép nőknek kijáró füttyentéseit, hallgattam véget nem érő magyarázatait családunk vidéki tagjairól, akiket nem szeretett. Csak a tizenhármas villamoson utazva bökte ki hova tartunk. A munkatársaival találkozunk, mondta, majális lesz, léggömb, virsli, neki sör, sok beszéd, nekem a vállalat rosszul sminkelt titkárnőinek, és az azok fenekét titokban simogató főnökeinek a csemetéivel celebrált hancúrozás marad. Hazafelé majd elmesélem ki kit fogdosott, a feleségek gyanakvó és éles tekintetét ügyesen elkerülve. Apa igényt tartott e cinkos beszámolókra. Ezeken a ’hepajokon1’ én sosem éreztem jól magam, de miatta átadtam magam az ünneplésnek.
  
A Városliget előtti széles utcán ilyenkor az úttesten is lehetett menni, imádtam a parkoló autók közt bujkálni és megijeszteni Apát. Ő eljátszotta, hogy halálra rémül, s ha olyan kedve volt, még menekült is előlem. Ma hiába kérleltem, nem futott, csak húzott maga után, alig tudtam a lépést tartani vele. Azt az idegen szagot éreztem, ami akkor lengte körül, mikor veszekedésre vagy dührohamra készült. A robbanás előtti savanyú és szúrós illat belekerült a levegőbe. Megállt. Leguggolt elém, s azt mondta: Ott egy néger, rúgj bele! Én eddig nem vettem észre a párjával andalgó fekete embert, a szőke nő szorosan hozzábújt a férfihoz, a száját nyújtotta felé. A kurva anyját, magyar nő kell neki! A mocskos ribancnak néger faszra fáj a foga. Rúgj bele! Rám kacsintott, kisimultak zaklatott vonásai, fölkapott és a szerelmesek elé állított. Na, milyen okos az én kislányom? Néztem a fekete embert, kerestem a tekintetét, ő zavartan rám mosolygott és azt kérdezte, szia kislány, mit akarsz? A nő felém nyúlt, végigsimította az arcom, igazgatta rakoncátlan tincseim, mit szeretnél, tündérke? Mi lesz már? – lökött közelebb apa.  Elkaptam a fejem, majd minden erőmet összeszedve felordítottam: Néger!, és belerúgtam a férfiba. Mit csinálsz? – kiáltott fel a nő, kuss négerbaszó, vetette oda apa, gyere, madaram, megfogta a kezem, s komótosan nekiindultunk. A nő sírva kiabált, kislány mit csináltál, maga állat, könyörgöm, hol vagyunk? Fogd be a pofád, mert visszamegyek! - ordította apa, a férfi csitította a nőt, ne sírj, nyugodj meg, hagyd. Kussoljatok, mert szétverem a pofátok! Ezt már copfigazítás közben mondta apa, ez is megvolt, egy fagyi?
 
Ágens
 
1. hepaj: buli, ünneplés (Apa szakkifejezése) 

Címkék: apa néger városliget ágens ódium art ágens társulat 3. akció fekete ember

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://odiumart.blog.hu/api/trackback/id/tr321509499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phál 2009.11.14. 04:46:52

Ehe!
Lásd még: Dinó Buzzatti: Vadászat az öregekre, Spiró: Halálnovellák... stb. Szinte telített már ez a csupor is, - a hétköznapi fasizmusé...
De most olvasom Alberti Zsófi beszámolóját a facebookon, miszerint négy buszsofőr plusz a hetes /!/ ugrott le megkérdezni egy mozgássérült lányt, hogy segíthet-e felszállni a buszra. Azért ez is szép és van, és jó, hogy van... Mert ha ugyan élnek is kies hazánkban négerbaszók, azért még léteznek négerek és fehérek egymás közt normálisan és talán európaian is.
Nem érdemes konstruálni, pláne confabulálni... megszületnek azok maguktól is... Sajnos.
Egyébként meg: miért ne tehetnénk fel kérdéseket?!
Ha tetszik bárdoltalan kérdéseket?!
Miért ne confabulálnánk?!
Ha a kérdések valóban a válaszokat keresik-generálják...
lásd: Esterházy Péter: KMP.
" A feladat adva van. Véget kell vetni a hangszórók ontotta dumának, a harsány blöffnek, aminek egyébként önmagunkon kívül soha senki nem dölt be, s tiszta, okos fővel el kell jutnunk a helyzet felismeréséhez, önmagunk, Kelet-Európa vállalásához. Kelet-européerekké kell vállnunk, hogy européerek s egyszer majd talán emberek lehessünk..." /Esterházy/
süti beállítások módosítása